Bybonden
  • Aktuelt
  • Dyrking for dummies
  • Om Bybonden
  • Kontakt

Matsikkerhet nå!?

14/9/2022

1 Comment

 
Picture
Ustabilitet i det internasjonale markedet for olje, pandemi og forsyningslinjene for handel påvirker den globale matforsyningen og norsk matproduksjonen sterkt for tiden. Samtidig varsles det endringer i klima som skaper styrtregn og uventet tørke i folkerike områder i verden. Hvilke konsekvenser får dette for norsk matproduksjon og matforsyning i framtida? 

Handel med mat har vært en kjerneaktivitet for Bergen og omegn gjennom århundredene. Sild, tørrfisk, korn, laks er stikkord for noe de fleste har spist og har kunnskap om, men de færreste av oss ser, lukter eller forstår hvordan råvarene produseres eller handles med i dag. MEN vi merker det når prisene på mat stiger, når vi får melding om at butikkene ikke klarer å skaffe varer. Eller vi leser i avisene om at matprodusentene ikke har råd til å produsere mat på grunn av økte priser på energi og gjødselvarer. 
  
Vi inviterer et panel for å belyse en kompleks problemstilling og gi noen frampeik på Bergen og Norge i verden, innenfor temaet matsikkerhet og norsk matberedskap: 
 
PROGRAM


Sted: Bryggen museum, auditorium, Dreggsallmenningen 3, 5003 Bergen
Tid: Fredag 23. september  kl 18:00-20:30


18:00
Introduksjon: 
  • Bryggen museum - Bergen som internasjonal mathandelsby ved Knut Høiås
  • (F)jorden - prosjektet - arrangørene


Kl 18:15
Matsikkerhet - Bergen - Norge - Verden
  • Matsikkerhet i verden i dag - sett fra Bergen
Peter Andersen, Institutt for geografi ved Universitetet i Bergen.
  • Korn og kornhandel på et internasjonalt marked - sett fra Norge og betydning for norsk matberedskap og lagerbeholdning.
    Christian Anton Smedshaug, Agri Analyse.


19:00 - Pause - smaksprøve Kernza


19:15
Om vaske ei øy - om postindustrielle arv og matjordens verdi
Konst og forskningskollektivet (p)Art of the Biomass –  Janna Holmstedt, Malin Lobell & Karin Wegsjö – presenterar delar ur pågående arbete. (p)Art of the Biomass  Humus economicus


19.30
Klimaperspektiv og klimatilpasning - mulige løsninger gjennom mat? 
  • Kernza, en flerårig kornsort som klimatilpassing
Håkan Wallander, professor i Markbiologi vid Lunds Universitet, Sverige. 
  • Et klimaperspektiv på framtidas matfat i Norge.
    Anna Milford, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)

20:30 slutt


Et arrangement i forbindelse med bærekraftseilasen (F)jorden på Hardangerjekta Mathilde - om bærekraft og mat i en framtid i endring: http://skifte.land/fjorden/ 
 
Arrangører: 
- Kunsthuset Kabuso, Hardanger og Voss museum, ved kunstgruppen Skifte.Land: (F)jorden-prosjektet, 
- Bryggen Museum Bergen 
- Statsforvalteren i Vestland
- Lystgården - Senter for urbant landbruk i Bergen 
- Vestland Bondelag
1 Comment

Bybondens forslag til politikk om urbant landbruk

14/9/2022

0 Comments

 
Picture
​Urbant landbruk handler om dyrking av mat og husdyrhold i urbane strøk og innbefatter blant annet bynære, “tradisjonelle” bønder, markedshager og andelslandbruk i bynære strøk, parsell- og felleshager, skolehager og ikke minst spiselige vekster i offentlige grøntarealer. I en verden som preges av klimaendringer, krig og andre kriser blir selvforsyning stadig mer aktuelt, da det å basere seg på importmat ikke nødvendigvis er noe vi kan ta for gitt i framtiden. Urbant landbruk kan være med på å øke selvforsyningsgraden, og har mange positive synergieffekter utover den faktiske matauken: Det gir innbyggerne tilgang til lokalprodusert mat, skaper nye møteplasser og tilhørighet for folk, bidrar til en kunnskapsberedskap om hvordan vi produserer mat, samtidig som kunnskap om og nærhet til matproduksjon indirekte reduserer matsvinn og generer respekt for bøndene som hver dag sørger for at vi har mat på bordet. Vi i Bybonden i Bergen ønsker at alle bergensere som vil skal få mulighet til å lære mer om matproduksjon, bedre tilgang på lokalprodusert mat og ikke minst få være med å produsere litt av sin egen mat. For å oppnå dette har vi formulert noen forslag som vi håper dere som lokalpolitikere vil innlemme i deres partiprogrammer fram mot neste års lokalvalg. Vi har valgt å dele kravene inn i fem bolker: 1. Kommersiell lokalmatproduksjon, 2. Skolehager, 3. Parsell- og felleshager, 4. Park og natur, 5. Byplanlegging.

1. Kommersiell lokalmatproduksjon
Hovedmål: Redusere barrierene for småskala- lokalmatprodusenter, slik at det blir mer lønnsomt og enklere å selge. Samtidig ønsker vi å gjøre lokalmat mer tilgjengelig for bybefolkningen. Derfor mener vi at:
  • At kommunen frigjør offentlig eide arealer som egner seg til matproduksjon for dem som ønsker å produsere grønnsaker for salg.
  • Gjøre det lettere å ta i bruk midlertidige areal til småskala grønnsaksproduksjon
  • Økonomiske insentiver til bønder som ønsker å leie ut jorda si/ eller selv bruke den beste jorda si til grønnsaksproduksjon
  • Opprette et eget tilskudd for å sette i stand areal til småskala grønnsaksproduksjon.
  • Legge til rette for salgssteder der lokalmatprodusenter kan oppbevare og lagre og selge sine produkter. Slike salgssteder bør lokaliseres på område som er lett tilgjengelege for folk.
  • Offentlige institusjonene bør i større grad bruke økologisk og/eller lokalmatprodusenter i sine innkjøp

​2. Skolehager
Hovedmål: Å bevisstgjøre de oppvoksende generasjonene om hvordan maten lages, og innsatsen som kreves, da det ligger en kunnskapsberedskap i dette. Samtidig tilbyr skolehager praktisk læring som kan virke som et kjærkomment avbrekk i en ellers teoretisk hverdag. Satsing på skolehager og urbant landbruk i skolen vil også styrke rekrutteringen til de grønne næringene. Derfor mener vi at:
  • Det bør bevilges mer penger og mer kontinuitet i støtteordningene til etablering og drift av skolehager. Alle byens barneskoler bør ha en skolehage!
  • Det bør sikres at søkerne har tilgang til den kompetansen som kreves for å etablere og drifte en skolehage, slik at man øker sjansene for å lykkes.
  • Bergen kommune bør introdusere urbant landbruk/ skolehage som valgfag i ungdomsskolen.

3. Parsell- og felleshager
Hovedmål: At flere bergensere får tilgang til dyrkningsareal til egen matauk, og får oppleve de positive sosiale gevinstene av å holde på med matproduksjon sammen med andre. Kollektive dyrkningsarenaer kan også brukes som virkemiddel i integrering, og som botemiddel mot ensomhet og utenforskap. Derfor mener vi at:
  • Tilgjengeliggjøre areal som egner seg til etablering av parsell- og felleshage.
  • Kartlegge hvordan man kan anlegge parsell- og felleshager i kommunens parker og grøntområder, uten at dette virker privatiserende, og samtidig legge til rette for flerbruk av arealene
  • Fortsette og øke tilskuddsordningen til lag og foreninger som ønsker å starte parselleller felleshager.

4. Park og natur
Hovedmål: Bergen har mange park- og grøntområder som er til stor glede for byens befolkning. Her mener vi det er et enormt potensiale for å gjøre disse områdene enda mer attraktive, nemlig ved å la det bugne over av spiselige vekster slik at befolkningen kan smake seg gjennom byen. Her er det også stort potensiale for at Bergen virkelig kan gjøre seg fortjent til å være UNESCO-matby. Derfor mener vi at:
  • Spiselige vekster bør i større grad prioriteres i kommunenes parker og grøntområder slik at man kan “spise seg gjennom byen”. Her kan Bergen virkelig gjøre seg fortjent til å være UNESCO-matby.
  • De spiselige vekstene i kommunens parker og grøntområder må merkes godt
  • Skjøtselsplanene og arbeidsstokken må tilpasses slik at man har mulighet til å følge opp de spiselige vekstene i grøntarealene.

5. Byplanlegging
Hovedmål: Å ta vare på og bruke alle arealene i kommunen som egner seg til matproduksjon, samt sørge for at det legges til rette for urbant landbruk i nye byggeprosjekter. Derfor mener vi at:
  • ​Etablere en veileder for at nye byggeprosjekter slik at det legges til rette for urbant landbruk - eks. takhager, sørvendt areal til dyrking for nye boligprosjekter o.l.
  • Styrke jordvernet slik at matjord (som er en knapp, ikke-fornybar ressurs) bevares for kommende generasjoner.
  • Overholdelse av driveplikten må innskjerpes slik at all landbruksjord faktisk blir brukt til matproduksjon.

​Avslutningsvis ønsker vi oss også at man setter i gang et arbeid for å opprette et råd for urbant landbruk (mellom bymiljøetaten, landbruksetaten, skoletaten, inkluderingsetaten, plan- og bygg) som jobber på tvers i kommunen slik at man forenkler og integrerer prosesser som omhandler dette.

0 Comments

Skulehagar

3/11/2021

0 Comments

 
Bybonden har lenge hatt lyst til å få til ei satsing på skulehagar. Og våren 2021 fekk vi endeleg moglegheita til å invitere skular i Bergen til å vere med på eit gøy prosjekt! Til saman 16 skular har enten fått ein oppstartspakke, eller ein oppfølgingspakke av Bybonden gjennom heile dyrkesesongen. 
Å jobbe med Bergensskulen og skulehagar har vore ei stor glede. Entusiastiske elevar, dyktige lærarar og eit godt samarbeid med administrasjonen i kommunen har gjort skulehageprosjektet til eit strålande eksempel på korleis ein kan skape gode og inkluderande læringsarenaer for barn og unge. 
Vi håper at dette er eit prosjekt som kan fortsetje, og at vi kan lage nye skulehagar i 2022.
0 Comments

Kompost i Bergen

27/11/2020

2 Comments

 
Bybonden i Bergen har holdt TEDx om kompost i byen. 
Ta en kikk for å bli inspirert!
2 Comments

Bergen søkjer bybønder!

27/11/2020

1 Comment

 
Bybonden søkjer deg som har tilgjengeleg dyrkeareal og deg som ynskjer å dyrke grønsaker for sal!

Er du klar for å bli grønsaksgründer? Prosjektet Markedshager Bergen vil hjelpe personar som ynskjer å dyrke grønsaker for sal  lokalt med å kome i gong. Vi hjelper til både med tilgong til dyrkeareal og med kompetanseutvikling. Vi er også på jakt etter areal i Bergen Kommune som egnar seg for grønsaksdyrking. Ta kontakt om du veit om eller har slike areal.

Klikk for meir informasjon.
Picture
1 Comment

Endelig bærekraftig bruk av matavfall!

3/9/2020

4 Comments

 
Lever matavfallet ditt, og få næringsrik kompostjord tilbake! 
Kompostringen har som formål å skape lokal ressursutnyttelse av matavfallet ditt. Du kan levere matavfall ukentlig, og alle medlemmer i kompostringen kan velge å få tilbake næringsrik kompostert jord. Sammen sørger vi for god ressursutnyttelse, samtidig som vi produserer god jord du kan bruke i egen hage. Trenger du ikke jorden selv, blir den brukt av urbane dyrkingsprosjekt og lokale bønder. Vi starter opp i løpet av høsten 2020, registrer deg nå for å følge utviklingen vår. Vil du bli med?
Picture
4 Comments

Dyrk Bryggen!

19/6/2019

0 Comments

 
Det gror på Bryggen :) I samarbeid med Bergen Havn dyrkar Bybonden i Bergen matplanter i fem store potter på Bryggen. Her er engsyre, kålplanter, jordbær og urter - og alle kan få smake!
Picture
0 Comments

Temadag for berekraftig mat på bibilioteket i Bergen 18. juni!

22/5/2019

1 Comment

 
Bybonden og gode samarbeidspartnarar inviterer til ulike arrangement 18. juni. Vi startar med «Frokost med bybonden» på Amalies hage. Gratis frokost, og mykje gøy inspirasjon. Seinare vert det samtale med mellom andre Julie Andersland, Liv Karin Thommasen og Eivind Myrdal! Følg med på facebook, instagram og her for meir informasjon som kjem etter kvart
1 Comment
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
© OPPHAVSRETT 2019: ALLE RETTIGHETER FORBEHOLDT.
  • Aktuelt
  • Dyrking for dummies
  • Om Bybonden
  • Kontakt